Archives imaginaires – en de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed

Published on February 20th, 2020


* * * * * * * * * * * *

Mini symposium ter gelegenheid van het afscheid van Arda Scholte als hoofdinspecteur van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. In het mini-symposium staat de digitale dimensie van informatie en erfgoed centraal. Hoe zorgen we ervoor dat we ook over 20 jaar nog toegang tot deze digitale wereld hebben?

Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
20 februari 2020, 15:30-17:00, Pulchri Studio in Den Haag

Mini symposium ter gelegenheid van het afscheid van Arda Scholte als hoofdinspecteur van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. In het mini-symposium staat de digitale dimensie van informatie en erfgoed centraal. Hoe zorgen we ervoor dat we ook over 20 jaar nog toegang tot deze digitale wereld hebben? Met de experts Annet Dekker, Charles Jeurgens en Andreas Weber gaan we op deze uitdaging in. Marco de Niet, allround digitaal en duurzaam, zorgt voor de gespreksleiding.

Abstract

In het digitale tijdperk en met het ontstaan van digitale archieven en online databases lijkt het ‘museum zonder muren’ werkelijkheid te zijn geworden. Vanuit de kunst is het geen ongewone vraag om archiefstukken als fictie te beschouwen en te speculeren via het verleden over het heden en de toekomst, maar wat gebeurt er als we deze gedachte doortrekken naar een instituut als de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed? In deze presentatie richt ik mij vooral op het laatste deel, wat denk ik een specifieke benadering vereist, namelijk het erfgoed, en met name zal ik kijken naar wat het zou kunnen betekenen wanneer het publiek als belangrijke schakel in de zorg voor het gemeenschappelijke erfgoed wordt meegenomen in beslissing en uitvoering van (re)constructies van cultureel erfgoed.

Met de inval in Irak en de oorlog in Syrie in de achtergrond en de daarmee gepaard gaande vernietigingen, illegale en legale verhandeling van het culturele erfgoed door middel van originele ‘opgeblazen beelden’ en 3D scanning, kijk ik naar de manier waarop fysieke en digitale archiefmethodes intrinsiek zijn ingebed in het proces van de constructie van een collectie. Zoals bij het meeste onderzoek, artikelen en zeker het archief zelf is dit niet een definitief of volledig verhaal. Mijn presentatie is vooral een uitgangspunt of een voorstel om het gesprek te beginnen over de onmogelijkheid –of de paradox– van digitale duurzaamheid ten gunste van het archive imaginaire.

Credit image: André Malraux at home. Photo by Maurice Jarnoux/Paris Match via Getty Images


* * * * * * * * * * * *

T O    T O P